Monday, 23 January 2012

Sabah Di Bawah Bayu.....

Salam Satu Malaysia...hari ini CA nak berkongsi pengalaman yang x dapat dilupakan..di mana pada tahun 2010 CA diberi satu tugasan yang tersangat la menakutkan iaitu lawatan ke Sabah...bayangkanla kos nak ke sana bukannya murah..so berdasarkan pengalaman ke sana sewaktu perkahwinan adik iparku CA sahut juga cabaran tersebut. Nasib baik ada rakan2 yang sudi membantu pada awalnya...berikut adalah beberapa perkara/tugas yang CA  senaraikan untuk dibuat dan disemak :

1. Buat SURVEY kemudian siapkan kertas kerja (KK) dan hantar borang 
    kebenaran pelancongan serta KK ke PPD (5 minggu sebelum pergi mesti dah 
    hantar)
2. Pastikan jumlah peserta yang akan pergi (buat survey)
3. PENTING! Booking la tiket penerbangan dulu...sebaik2nya bulan Februari dah 
    booked..Air Asiakan ada. Survey harga tiket terus minta peserta yg nak 
    pergi dulu..yg lain spt penginapan, pengangkutan kat sana, tiket masuk 
    sesuatu tempat kemudian...
4. Selesai perkara di atas...sediakan satu tentatif perjalanan...
5. Ikut perancangan tu..call semua tempat yg nak pergi dan disusuli dgn surat 
    makluman secara rasmi..cuba mohon harga utk pelajar...
6. Bagi penginapan..biasanya di Sabah sebulan sebelum tu baru booked..kalu 
    tak boh layan la jwbnya..
7. Pengangkutan pula cikgu boleh mohon ke Jabatan Pelajaran Sabah..buat 
    surat kemudian dapat nama sek yg ada perkhidamatan bas terus buat surat 
    kpd sek tersebut dan follow up...harga jauh lebih murah dpd bas 
    pelancongan...
8. Akhir sekali collect la duit dpd peserta rombongan..kira betul2 kos 
    pengangkutan, penginapan, tiket masuk  dan makan minum sekiranya 
    ada...CA x buat kos makan minum..semuanya sendirian berhad..

Nah..mudahkan..nampak mudah tapi rumit terutama bila nak  susun tentatif dan follow up semuanya...pening..kena buat satu persatu baru nampak jalan...dikesempatan ini terima kasih buat rakan yg bertungkus lumus membantu tempah tiket sewaktu itu iaitu Pn. Zam dan En. Hasanul..kalu x payah la CA sb nak booked utk 33 org dan nak make sure semua dpt flight yg sam..harga yg sama...tak lupa juga semua guru dan PPM yg menjaga anak didikan kita sepanjang berada di sana..

Ok seperti biasa jemput jamu mata anda dengan gambar2 kami ke Sabah...


@ SMK Kolombong..bersama Penyelarasnya..


yang pakai vest biru tu anak murid CA..tengah mengayat si cantik manis...


Ca bersama pelajar SMK Kolombong yang sedang bermain alat muzik yg popular di sana..siapa bijak cuba teka namanya...


sesi bergambar bersama pihak pentadbiran sekolah...


nak ke mana tu cik bedah and the geng??


nasib CA tak kena rompak dgn si Hasanul..duit rombongan berpuluh ribu...masa ni pregnant 3 bln..
tgh mabuk..


formal la konon..di belakang kami adalah mercu tanda negeri Sabah


x formal..ntah apa2 yg korang tunjuk tuuu???


lompat jangan x lompat...ini pic paling CA suka..

ada banyak lagi gambar terutama tempat2 yg menarik boleh korang lawati..tapi bukan sekarang nanti CA uploadkan kemudian..apa2 pun jom layan video di bawah ni...

video



Thursday, 19 January 2012

Pakej Murah ke Sarawak...

Kali ni CA sibuk mencari pakej murah tapi menarik ke Sarawak...tahun ni kami buat dua perancangan satu ke Sarawak dan plan B pula ke Kelantan & Ganu..hmm ikut hati nak sangat ke Sarawak tapi kena fikirkan juga kos ke sana bukannya murah...takut anak murid CA x mampu nak bayar...CA nak tunggu Islamic Matta Fair di SACC Shah Alam pada 10hb Feb 2012 ni...nak survey pakej pelancongan yg murah dan lebih selamat bagi kita yg beragama islam ni..nak nak kalau tahun ni ada yg merancang ke negara2 spt Vietnam, Thailand, China dll lagi...bila bercerita bab makan CA memang x leh lupa masa melancong ke bandung Dis yg lalu sampai cirit birit kami dibuatnya...dah la lama nak sembuh..bila difikirkan balik dalam ahli keluarga kami bukan semua yg kena sedangkan makanan kami sama shj...so bila pergi sana berhati2 la...air kat sana tak bertapis macam di Malaysia...berkarat bau pun semacam...tapi tu semua pengalaman la.. kalau boleh simpan la duit untuk ambil vaksin sebaik2nya 2 minggu sebelum melancong...harga dlm RM 130 ke atas...ok lah SELAMAT TAHUN BARU CINA BUAT yang beragama BUDHA dan SELAMAT BERCUTI bagi semua warga Malaysia.

Tuesday, 10 January 2012

My second blog...

Assalammualaikum dan Salam Satu Malaysia...ini adalah blog kedua CA...setelah bersusah payah menghasilkan blog pertama dengan tajuk yg Travel With Cikgu Aishah akhirnya CA terpaksa terima hakikat bahawa blog tu x dpt dibuka lagi..ntah mana silapnya memang CA x boleh sign in ke blog tu...xpela CA malas nak peningkan kepala so CA buat blog yg kedua, masih lagi dengan tajuk yg sama Travel With Cikgu Aishah II...so blog ni CA harap dapat la lengkapkan sama spt blog yg pertama yg more organize...post yg pertama tentang bandung..so khas buat mereka yg teringin sgt nak ke Bandung atau akan ke Bandung dalam masa terdekat ni boleh la baca pengalaman CA yg x seberapa ni...Selamat Melancong...

Monday, 9 January 2012

Bandung dalam kenangan

Assalammualaikum dan salam satu Malaysia...
Sebenarnya hajat dihati pulang saja ke tanah air CA nak terus siapkan cerita pasal Paris Van Java atau lebih dikenali sbg Bandung ni malangnya lain pulak yang jadi..tak payah cerita sekarang la kelakar pulak rasanya..ok untuk kali ni CA nak kongsi pengalaman melancong ke Bandung bersama seisi keluarga seperti butiran di bawah:

Tempoh lawatan : 4H3M
Jumlah Family     : 16 orang termasuk 2 org baby
Tempat Penginapan : Retanata Homestay


Kali ini segala pengurusan pelancongan dibuat oleh adik beradik yg tercinta bukan pakai pakej (lebih murah dr pakej)...seperti biasa rancang perjalanan anda dengan baik bermula dgn

  • survey harga tiket kapal terbang yg murah (kami booked dr bulan Februari lg)..
  • slps itu pilih tempat penginapan yg dikehendaki cuba tgk blog2 lain yg mungkin dirasakan sesuai dgn jiwa u alls..mcm penginapan yg kami pilih tu sb persekitaran yg privasi, aman dan damai...sesuai utk family...
  • jgn lupa pengangkutan sepanjang berada di sana..(pak nordin memang the best ikut saja ke mana kami mau pergi dan byk jgk bg info yg berguna)
  • jgn lupa siap2 asingkan perbelanjaan anda..berapa juta nak shopping , nak makan minum dan sebagainya.
  • nak tukar duit boleh dibuat di Malaysia tapi terpulang pada anda nak tukar semua or separuh di MAS separuh di INA..
  • info : tukar duit di pasar baru lebih kurg harga di Malaysia n bezanya pun lebih dlm beberapa hinggit yg mana CA rasa rugi plak tapi ada satu tempat yg murah bangat.....nak tau baca sampai habis k..
  • buat la persiapan seperti dapatkan senarai pertukaran mata wang INA ke MAS print la satu mcm my sis buat senang nak rujuk, survey tmpt2 yg teringin nk lawati dlm blog2...Bandung besar ok..x sempat habis lawat pun so buatla survey tmpt yg anda nk pergi tu..spt PASAR BARU, RUMAH MODE, CENTRAL BRANDED OUTLET, ANAK KECIL, BLOSSOM, TOKO TIGA, KAWAH PUTIH, CIBADUYUT (terkenal dgn barangan kulit) dll...
  • akhir sekali dah sampai masa nak melancong packing la barang x payah bawak byk2 baju shopping je kat sana..CA sendiri bawak 2 helai je baju..
Ok CA tak sabar nak tunjuk gambar masa pegi Bandung u alls hadap la betul2 pastu kalau teringin nak pergi tanpa pakai pakej buatla perancangan dgn baik dan make sure anda ada rakan di sana ...kalu x better guna pakej jer lbh senang...

HARI PERTAMA : 21/12/2011 (RABU)

3.30 pg - Bertolak ke LCCT. tak tido CA dibuatnya lepas packing barang terus 
              makan pastu bersiap.

6.45 pg - Bertolak ke Bandung. kami terpaksa berjalan jauh giler untuk 
              menaiki kapal terbang..penat bangat..

8.45 pg - Tiba di Lapangan Terbang Husein Sastranegara dan keluar je   
              lapangan terbang terus berjumpa dgn Pak Nordin. Kami terus dibawa 
              check in ke Retanata Home-stay. disebabkan terlalu penat dan bagai 
              nak patah pinggang aku dan suami kami berehat dulu dibilik.

12.30 tgh - Perut sudah lapar...kami dibawa ke Maya Lesung Batu Cafe & 
                 Restaurant..ownernyer org Malaysia dari Key El (yg pakai topi tu), 
                 harganya boleh tahan la...

2.00 ptg - Selesai makan langsung dibawa ke FO seperti CENTRAL BRANDED 
               OUTLET, BLOSSOM (mesti pergi sebab byk sgt cardigan yg cun2 n 
               style lo...)..tu je la yg smpat CA pegi sb hujan petang tu lebat 
               bangat... masa tu keluar je dari FO berderet la anak beranak yg 
               pegang payung nak payungkan kita ke kenderaan..suka atila korang 
               nak bayar berapa pun...sian sgt...

8.00 mlm - keluar makan di Sukajadi Jaya masakan Padang...sedap jugak...jus 
                 alpukat satu!

kat sini kami makan makanan Malaysia spt tom yam, gulai ayam, sayur campur dan ayam goreng....

ni makan malam di Sukajadi Jaya..masakan padang..kat sana kita akan dihidangkan dengan semua maenu yang ada kemudian dia akan kira menu yg kita usik jer..yg x sentuh langsung tu xkn dikira la..mudahkan?


HARI KEDUA : 22/12/2011 (KHAMIS)

8.00 pg - breakfast @ retanata cafe dulu...my sister kena byr Rp 25 000 sb dia 
              x masuk dlm pakej..

9.30 pg - kami bertolak ke Pasar Baru...mcm2 panorama yg dpt dilihat...tgk je 
              la gmbr kt bwh...shopping time..mcm2 ada...sediakn jela 
              duitnyer...yg penting nak bgtau semua masa di Pasar baru CA ada 
              tukar duit lg tp kat situ tinggi sikit la harganya...

4.30 ptg - makan tengahari @ dapurku restaurant...makan masakan 
               sunda..duduk bersila..kebanyakkan restoran kt cni cantik2 
               deconya...

6.00 ptg - pergi chihampelas...jln2 sekitar situ terutama Toko Tiga..jual 
               pelbagai jenis jeans yg branded...pengalaman x dpt lupa bukak jer 
               pintu van berkerumun si penjual jalanan...diaorg jual brg 
               cenderamata utk di bawa pulang ke M'sia...ada key chain, bag ajaib, 
               pen boleh tulis nama, pemanah, magnet ice box..mcm2 lg la...boleh 
               tawar menawar pastikan tawar sehingga harga terendah lagi..jgn 
               kena tipu jeng..jeng..jeng..

9.30 mlm - mkn mlm di Baso Malang Karapitan...sedap...

11.00 mlm - sampai retanata...penat sangat sampaikan ank dara CA yg sapu 
                  minyak kt kaki dan perut CA...sedihnya..terharu..

ni masa on the way nak ke Pasar Baru ...kes dera betul la...kelakar pun ada... sian budak2 junior tu...

jejaka perasan...

@ toko bag di pasar baru..masa ni tgh tunggu anak sedara pilih bag..CA pun x lepaskn peluang beli backpack yg berharga RM 49 shj...

ready made baju kebaya @ pasar baru...
murah bangat hanya rm 49.00 shj...mcm2 design...tapi kat M'sia kena up la sikit coz include shipping lg, tax dan lain2 kos..

telekung cantik belaka banyak pilihan..pandai2 la buat tawar menawar..

posing lagi @ dapurku retaurant...

abg ngah dengan jus tujuh telaganya..sedap gak..

Jus Alpukat yg pekat dan likat..sedap bangat ni..mesti cuba kalau ke sana..ni masa mkn kat 
Dapurku masakan Sunda..


Dapurku....bukan dapurmu...

bagi perokok tegar bandung adalah syurgamu..rokok dunhill kat sana murah je dlm rm3** kat sini rm10** kan???

ni masa tunggu CA shopping kat toko tiga...

jeans @ toko tiga murah bangat..CA sempat gak sambar sehelai jeans levis...

Ni masa makan malam @ baso malang karapitan...macam2 ada nak makan baso pun bleh nak makan nasi goreng pun bleh..semuanya sedap...kicap kat sana manis bangat dan sosnyer pedas bangat kena combine dua2 nya baru sedap...

menu yang ada kat baso malang karapitan...nasi goreng sedap tau...sos kat sana pedas sangat..kicapnya manis bangat so kena conbined dua2 tu baru sedap...

Ni baju kebaya yang dah siap hanya rm49 sahaja..kat malaysia x dpt kot..kalu ada pun kain lain..percayalah...




HARI KETIGA - 23/12/2011 (JUMAAT)

8.00 pg - breakfast dulu kt retanata cafe...lupa nak cerita kat cafe tu setiap 
              hari mesti ada wantan...sedap gak makan ngan saus kacang campur 
              kicap manis campur sos pedas terangkat...

9.00 pg - bertolak ke Kawah Putih..mula2 ok la jlnnya straight je pastu jln 
              sempit penuh dgn kepadatan penduduk di Ketapang, Bandung 
              Selatan CA jd pelik sb pengangkutan awam di situ naik kereta 
              kuda..kagum sungguh...

11.30 pg - setelah sejam setengah perjalanan yg penuh berliku (mcm pergi 
                cameron) akhirnya sampai jgk ke Kawah Putih...byrn masuk adalah 
                Rp 30 000 dan angkutan Rp 10 000 seorang..sampai kat atas lagi 
                sekali CA dpt lihat kebesaran Allah..subhanallah...boleh ambil 
                gambar instant ye kt sana..ada je yg menunggu...bayo je la...

2.30 ptg - kami ke kebun strawberry utk petik sendiri buah tersebut...murah 
               bangat harganya berbanding cameron...siap beli jusnya lg..sedap...

4.30 ptg - kami tiba di rumah Pak Nordin...terima kasih pak kerana sudi 
               menjemput kami mkn tgh di sana..sbnrnya udah lewat tp ngak ap2 
               yg pntg sedap bangat nasi tumpengnyer...nasi tu akan dimasak 
               khas utk mengalu-alukn kedatangan tetamu...selesai mkn bertolak 
               ke bandung utara...

6.45 ptg - bertolak ke destinasi yg glamor  dgn  barangan kulit Cibaduyut...CA 
               beli kasut harga lepas diskaun RM 65...byk pilihan dan deretan 
               kedai juga banyak...boleh tawar menawar kecuali tempat yg CA beli 
               sb mcm pasaraya besar..

8.00 mlm - CA nak jgk pergi rumah mode utk beli baju rizqi tp akhirnya pak 
                eddy (menggantikan pak nordin) membawa kami ke Anak Kecil..apa 
                lg shopping la...

9.15 mlm - sempat tiba di Kartika Sari..kedai kek, biskut yg glamor di 
                sana...tp sygnya kami terlambat so kek byk dah x de...antara yg 
                wajib beli Boleran..sedap tu...

11.00 mlm - dah kepenatan..sampai retanata tido kejap je..pukul 4.00 pg CA 
                  bangun packing barang sb 5.30 pg nak bertolak ke airport...flight 
                  pukul 9.45 pg...ngantuknya...


ha yang ni la money changer yg CA katakan..korang pergilah kat cni memang untung tukar kat cni..rm 280** dpt 1 juta rp...berbaloikan??
alamatnyer PT Restu Valuta Mas, Authorized Money Changer, Jln Chihampelas, No 288 A Tlp....


ni berposing masa tunggu kenderaan ala ala tut tut yg kedua..di Bandung digelar angkut-angkut..kelakar bangat..sebenarnya sewaktu naik kami diberikan angkutan yg kecil bangat..sedangkan kami semua besar mcm gajah..masa nak mendaki tiba2 angkutan tu mati la plak..sampaikan pak supir yg bawak kami terpaksa tekan brek sambil berdiri sb berat sgt...angkutan yg kedua power la ckit...

model mana pulak ni...

@ kawah putih Rp 40 000 per person....with my hubby, baby qashreena 
and baby rizqi...
bau belerang tu agak kuat gak so pakai la mask..
beli yg kat atas murah sikit 3kpg Rp 5000 
if kat bawah 1 kpg Rp 5000...

@ kebun strawberry dekat ngan kawah putih..boleh petik sendiri dan harganya jauh lebih murah daripada cameron highland...hubby CA asyik minum jus strawberry sepanjang berada di Bandung...

kepenatan...


cucu atok...


ni masa tengah tunggu makanan sambil mendengar celoteh en. suria..owner restoran tu...

i
ni central branded outlet yg harganya jauh lebih murah dpd rumah mode...
kalau bole bagi peminat cardigan pegila shopping kat Blossom sb murah giler dan banyak pilihan...
@ sukajadi jaya retaurant...masakan padang..tempat pertama sekali CA order jus alpukat pekat likat...keluar jer restaurant ni ada je penjual jalanan yg berkerumun...

kat sana sepanjang jalan ada je stall mcm ni..maggie paling glamor 
Indo mee..jgn la berani2 nak mkn stall tepi jalan cam ni..mau cirit-birit dibuatnya..

ha yg ni memang klasik..mcm x percaya zaman sekarang ni masih ada lg masyarakat yg gunakan kereta kuda sebagai pengangkutan awam mereka..ni masa on the way ke kawah putih...

masih lagi di Kawah Putih...

my big family @ kawah putih..

sejarah kawah putih ..

CA bersama ayah, mak, mak long dan baby rizqi...

pemuzik jalanan...diaorang ni memang pandai cari duitla...sebab kat sana jurang kehidupan yg kaya dan miskin sangat berbeda..yg miskin terlalu miskin yg kaya sangatlah kaya.. 

dah nak balik..sempat lg posing di Lapangan Terbang Husein Sastranegara Bandung...

saje je ni nak selitkan pic adik beradik perempuan CA..ni masa nak bertolak ke Bandung...


Anda cikgu masakan? Dah buntu nak mengajar anak-anak istimewa kita memasak? Cubalah ke link ini Sensasi Kek Coklat pasti cikgu-cikgu boleh hasilkan produk untuk program cikgu sendiri. Cara buatnya mudah dan cara nak dapat income pun mudah. saya dah cuba dan berjaya. Anda bila lagi??? Side income kita sendiri pun boleh cikgu memang berbaloi.